Podczas spotkania pan Justyn prezentując uczniom oraz nauczycielom swoją bogatą kolekcję zdjęć grzybów w bardzo przystępny, niezwykle barwny i interesujący sposób opowiadał m. in. o tym, jak należy zachowywać się w lesie podczas grzybobrania; do czego zbierać grzyby; które gatunki świetnie nadają się do spożycia, a które omijać z daleka. Wskazał na fotografii muchomora sromotnikowego - „cichego zabójcę”, którym zatruło się już wiele osób. Podkreślił, że grzyb trujący wcale nie musi być (jak sądzi wiele osób) piekący albo gorzki w smaku. Nieprawdą jest też, że nadgryziony przez ślimaka grzyb świadczy o jego jadalności. Akurat muchomor sromotnikowy ma wręcz słodki smak i jest przysmakiem ślimaków, którym nie szkodzi, natomiast dla ludzi jest śmiertelnie trujący. Bardzo szczegółowo opowiadał o tym, jak odróżnić muchomora od jakże często mylonej z nim czubajki kani. Na zakończenie udzielił cennych wskazówek dotyczących postępowania w przypadku zatrucia grzybami.
D. Staniszewska