Zrobię dzisiaj sam kanapki,
smaczne, kolorowe.
Podam mamie na śniadanie, potem tacie zrobię.
Już na kromce serek leży.
I rzodkiewka słodka,
jeszcze szynki dwa plasterki,
dam też pomidorka…
Każde dziecko przyniosło na kanapkę wybrane warzywa: pomidorka, paprykę, sałatę, ogórka, rzodkiewkę i produkty: jajko, ser żółty, szynkę oraz szczypiorek. Z determinacją, z zachowaniem bezpieczeństwa, ale i z uśmiechem dzieci kroiły warzywa. Pięknie dzieliły się swoimi produktami z koleżanką lub z kolegą. Przedszkolaczki pracowicie i radośnie przygotowywały „przezabawne kanapki”. I gotowe, małe co nieco…na miarę przedszkolaka. Pojawiło się zdziwienie wychowawcy, który zauważył, że dzieci które w czasie codziennego śniadania nie preferują warzyw, o dziwo przygotowaną przez siebie kanapkę z warzywami chętnie zjadły, w myśl naszej przedszkolnej zasady: CO WYKONAMY, TO ZJADAMY!!!
PS. Szanowni Rodzice, niech ta myśl będzie decydująca w przygotowaniu śniadania w domu razem z dzieckiem, bo czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. Uczmy dzieci jedzenia zdrowych produktów, pozwólmy im komponować „własne kanapeczki”, a na pewno uda Wam się, nawet tym „niejadkom” przemycić chociażby jedno warzywo. Dbajmy o zdrowie naszych dzieci i własne.
N. Leśniak-Florek